گزارش کارآموزی ديفرانسيل پيكان و RD،شركت صنعتي محور سازان ايران خودرو
دسته بندي :
فنی و مهندسی »
مکانیک
گزارش کارآموزي ديفرانسيل پيكان و RD-شركت صنعتي محور سازان ايران خودرو در 32 صفحه ورد قابل ويرايش
فهرست مطالب
عنوان صفحه
پيشگفتار ................................... 1
مقدمه ...................................... 2
تاريخچه شركت و عملكرد امور اداري آن ......... 3-6
سيكل كاري خط توليد اكسل پيكان و RD ....... 7
ترتيب اعمال ماشينكاري ...................... 8
توضيح نحوه توليد ............................ 9-16
فهرست اشكال
عنوان صفحه
نحوه قرار گيري قطعه در دستگاه ................ 18
شكل گويا از دستگاه ......................... 19 و 27
شكل گويا از ابزار كار دستگاه ............... 20 و 28
فهرست جداول
عنوان صفحه
نمودار توليد................................. 21-26
چكيده :
در كل اين پروژه ما ابتدا از توضيح دربارة قسمتهاي اداري و آموزش تاريخچه شركت و در مرحله بعد در قسمت توليد به زير مجموعه كرانويل و پينيون پرداختيم و در انتهاي پروژه نيز اشكال و فرمهاي مربوط به دستگاه و خود دستگاه و ابزار كار را در پروژه عنوان كرديم.
پيش گفتار
موضوع اين پروژه توليد قطعات خودرو ميباشد كه به دليل ارتباط مستقيم با صنعت خودروسازي از اهميت ويژهاي برخوردار است.
اهميت از آن لحاظ كه توليد قطعه مانند توليد خودرو نميتواند به صورت خطوط مونتاژ از خارج وارد شود بلكه بايد قطعه با تكنولوژي وارد شود و از زماني كه قطعه در ريخته گري توليد تا زماني كه قطعه از عمليات حرارتي و سخت كاري در اختيار خطوط مونتاژ قرار ميگيرد بايد داراي خطوط با تكنولوژي سخت باشيم.
مقدمه
در كشور ما به دلايل مختلف از ورود تكنولوژي صنعتي محروم هستيم و خود اين گوياي تمام حقايق در قسمت قطعه سازان كشور ميباشد.
محل اين پروژه در شركت محور سازان ايران خودرو ميباشد كه از قويترين شركتهاي زير مجموعه ايران خودرو است. با تاريخ چه اين شركت در ادامه آشنا خواهم شد.
گفتني است كه خطوط توليد كرانول دپسيون اين شركت در كل كشور منحصر به فرد ميباشد و در كل كشور در شركت توانايي توليد اين قطعات حساس را دارند.
ما در اين پروژه در ابتدا با تاريخچه اين شركت و قسمت مختلف آن آشنا ميشويم و در قسمت بعدي به سراغ خطوط توليد كرانول وپسيون ميرويم و در انتهاي يك ترجمه دقيق از دستگاههاي بكار رفته در اين خطوط را در اختيار قرار ميدهيم.
تاريخچه كوتاه پيدايش شركت صنعتي
محور سازان ايران خودرو (سهامي عام)
شركت صنعتي محور سازان ايران خودرو از بزرگترين شركتهاي مجموعه ساز ايران خودرو است كه در زمينه توليد و ساخت خودروهايي با معيارهاي جهاني به كار ميپردازد.
شركت صنعتي محور سازان ايران خودرو در 16/10/1343 با سرمايه 60 ميليون در تهران تحت شمارهي 9643 با نام شركت سهامي كنسرسيوم كارخانجات اتوبوس سازان به ثبت رسيد و از سال 1345 طبق اساس نامه شركت مبادرت به توليد اتوبوس و ميني بوس و وانت نمود و در 3/4/1352 نام شركت به شركت صنعتي خودرو سازان تغيير يافت.
در سال 1378 شركت گسترش صنايع ايران خودرو با خريد 67% سهام از سازمان گسترش ونوسازي صنايع ايران و پيرو تصميمات مجمع عمومي فوق العاده نام شركت از شركت صنعتي خودرو سازان ايران به شركت صنعتي محور سازان ايران خودرو تغيير پيدا كرد.
سرمايه فعلي شركت 100 ميليارد ريال است كه از 100 ميليون سهم يك هزار ريالي تشكيل شده است و 67% آن متعلق به شركت گسترش صنايع ايران خودرو و 33% ديگر در اختيار چندين سازمان سرمايه گذار و 1686 نفر اشخاص حقيقي ميباشد.
در حال حاضر كاركنان شركت اندكي بالاتر از 1000 تن است كه 3/78 درصد در بخش توليد و پشتيباني و 7/21 درصد كاركنان در واحدهاي ستادي، اداري، تحقيق و توسعه، فروش و خدمات پس از فروش فعاليت ميكنند.
بر اساس مصوبههاي اخذ شده از سازمانهاي قانوني، طرحهاي توسعهي شركت به شرح زير است:
افزايش توليد محور بهت پيكان از 40000 به 130000 دستگاه
توليد محورهاي جلو و عقب خودروهاي پژو 405، سمند و پژو 206
جايگزين كردن ماشين آلات جديد به منظور ارتقاي سطح كيفي محصولات با همت و تلاش كاركنان، شركت موفق به اخذ نظام مديريت كيفيت ISO9002 در سال 1378 شد كه بدنبال آن در سال 1379 با در نظر گرفتن بخش طراحي و بهينه سازي محصولات استاندارد ISO9001 نيز اخذ شد.
در سال 1380 شركت موفق به اخذ ويرايش ISO9001 – 2000 و متعاقب آن معيارهاي ويژه صنعت خودرو ISO / TS16949 گرديد.
شركت با اقداماتي كه بر اساس الگوي مديريت كيفيت بنياد اروپايي (EFQM) به عمل آمد موفق شد در سال 1382 در اولين دوره جايزه ملي كيفيت كه در ايران اجرا شد. به دريافت «تقديرنامه اشتهار در سرآمدي» نايل آمد. به منظور حفظ سلامتي و بهداشت كاركنان اقدامات لازم جهت پياده سازي استاندارد OHSAS118000 به عمل آمده است. همچنين در راستاي حفظ محيط زيست و جلوگيري از آلودگيهاي ناشي از فعاليتهاي توليدي، اقدامات اوليه جهت پياده سازي ISO14001 آغاز شده است.
شركت صنعتي محور سازان ايران خودرو از توانمنديهاي صنعتي به شرح زير برخوردار است :
يكي از چهار شركت برتر كيفيت ملي در ايران است.
يكي از شش شركت داراي استاندارد جهاني ISO / TS169449 است.
داراي تقدير نامهي اشتهار در سرآمدي است.
داراي تأييد صلاحيت آزمايشگاه كاليبراسيون از موسسه تحقيقات صنعتي و ملي ايران است.
مشخصات كلي شركت و امور اداري
تقسيم بندي بخشهاي مختلف كارخانه و سازمانهاي متشكله و ارتباط آنها با يكديگر بوسيله نمودارهايي كه در تابلوهاي شركت مشخص گرديده است.
توضيحاتي درباره مسايل و شكل اداري شركت توضيحاتي داده ميشود:
تعداد پرسنل : كادر نيروي انساني شركت صنعتي محور سازان ايران خودرو در حدود هزار (1000) نفر ميباشند كه در يك شيفت مشغول به كار هستند.
فعاليت كارخانه :
كار روزانه شركت از ساعت 30/6 دقيقه صبح الي ساعت 30/15 دقيقه بعدازظهر ميباشد. در طول هفته از روز شنبه تا چهارشنبه زمان فوق الذكر فعاليت رسمي كارخانه ميباشد و از ساعت 30/15 الي 30/18 هر روز به اضافه پنجشنبه هر هفته ساعت اضافه كاري شركت محسوب ميشود.
هر فرد از پرسنل كارخانه داراي كارت ساعت ورود و خروج مخصوص خود بود كه در هنگام داخل و خارج شدن ساعت ميزند كه بخشي از كنترل ساعت كاري و حضور و غياب كاركنان از روي آن سنجيره ميشود و به همين نسبت در آخر كارتهاي جمع آوري شده و كارت جديدي در اختيار پرسنل قرار ميگيرد و در صورت لزوم پرسنل ميتوانند مرخصي روزانه يا موقت دريافت كنند كه حدود آنرا تا حد مجاز كارخانه بر پرسنل خود معرفي نموده است. در طي سال كارخانه حدود 15 الي 20 روز تعطيلي تابستاني دارد. ساعت حركت سرويسهاي شركت در پايان ساعت كاري 30/15 و در پايان ساعت اضافه كاري 30/18 دقيقه خواهد بود.
3- حقوق و مزايا :
در پايان هر ماه حقوق كليه پرسنل پرداخت ميشود به گونهاي كه پس از بررسيهاي لازم در زمينههاي مختلف ليست كاركرد افراد با احتساب اضافه كاري و غيره به امور مالي رفته و امور مالي با توجه به سيستم حقوقي موجود و با كسر بدهي و يا كمك حسابها، حق بيمه، حق ماليات اعضا، حقوق آنها را محاسبه نموده كه فيش حقوقي همراه با مقدار هر شخص به سرپرست هر قسمت تحويل داده ميشود.
4- ايمني و بهداشت :
اين قسمت كه از سه بخش بهداري، اتاق پزشك، و حفاظت تشكيل ميشود. امكانات لازم را فراهم مينمايد.
قسمت بهداري مجهز به وسايل ضروري پزشكي و داراي انواع داروهاي مختلف ميباشد. بخش حفاظت نيز مجهز به وسايل ايمني و مقابله با حوادث احتمالي ميباشد. بيشترين حادثهاي كه امكان اتفاق آن در سالن توليد اكسل ميرود افتادن پليه در چشم و مجروح شدن دستهاست كه اين نيز در قسمت ايمني و بهداشت مورد توجه قرار گرفته است.
براي مقابله با اتفاقات برق يا آتش سوزي كپسولهاي آتش نشاني مخصوص در اين قسمت آماده شده است و نيز در قسمتهاي مختلف كارخانه نصب شدهاند و همچنين ماشينهاي بزرگ آتش سوزي براي اتفاقات و آتشسوزيهاي بزرگ در كارخانه در نظر گرفته شدهاند.
پرسنل در چند نوبت سه يا چهار ماهه يا هر سال واكسينه ميشوند.
سلف سرويس و سالنها از لحاظ بهداشت قسمت تحت كنترل و نظارت مستمر ايمني و بهداشت شركت قرار دارند. براي انتقال سريع بيماران يا بيماراني كه در حالت وخيم داشته باشند. آمبولانس حاضر و آماده ميباشد. براي هر عضو از پرسنل كارخانه يك پرونده بهداشتي تشكيل ميشود و همگي بيمه درماني شركت ميباشند.
واحد آموزش :
يكي از قسمتهاي فعال در كارخانه واحد آموزش شركت ميباشند در اين واحد كتابخانه بسيار خوبي فراهم شده است تا اينكه كليه كاركنان شركت در همه سطحي كه هستند بتوانند در كنار كار عمليشان از كتب علمي و فني تخصصي مربوط استفاده كنند.
در ارتباط با كار عمده سالن توليد اكسل در شركت كتب بسيار مفيدي در زمينههاي مختلف وجود دارد در ضمن براي تقويت دانش فني سرپرستان و كاركنان فني شركت هر چند وقت كلاسهاي آموزشي مختلف برگزاري كند. تا جاييكه امكان نمايش فيلمهايي در رابطه با و كاتولوگهاي مختلفي در ارتباط با مسايل فني كارخانه وجود دارد كه در اختيار كاركنان فني شركت قرار ميگيرد.
ساختار صنعتي خودرو سازان ايران (محور سازان)
ساختار صنعتي محور سازان ايران شامل دو قسمت اصلي ميباشد:
1. سالن توليد اكسل عقب پيكان 2. سالن توليد ميني بوس
در حال حاضر ب دليل توقف توليد ميني بوس و واگذاري امتياز آن به شركت زامياد اين بخش فعاليت خاصي ندارد و تنها به ادامه و تكميل چندين دستگاه ميني بوس نيز كه از قبل توليد شده ميپردازد البته در آينده اميدوارند كه به توليد اكسل عقب و جلوي ماشينهاي سنگين از جمله كاميون و ميني بوس خواهد پرداخت.
حال در اين بخش ما با قسمت اصلي توليد كه همان خط توليد اكسل عقب RD ميباشد آشنا ميشويم.
خطوط توليدي شركت
شركت صنعتي محور سازي داراي 16خط توليدي ميباشد كه 14 خط آن مربوط به ساخت قطعات و 2 خط آن مربوط به قسمت مونتاژ و جمعآوري ميباشد.
اين خطوط عبارتند از :
جوشكاري پوسته اكسل
ماشين كاري پوسته اكسل
ميل پولس
خط توليد كپه ياتاقان
توليد محفظه ديفرانسيل يا هوزينگ
خط توليد كاسه چرخ
خط توليد دنده بيوس
خط توليد دنده هرز گرد
خط توليد كرانويل
10. خط توليد پينسيون
11. خط توليد پسينگ
12. خط توليد جعبه ديفرانسيل
13. كوپينگ متحرك
14. خط توليد توپي عقب
OP140 :
دستگاه شماره زني :
در اين مرحله قطعاتي كه قلاويز زده شده است شماره زني ميكنيم و آماده ميكنيم براي مرحله (خشن كاري) دنده زني نحوه زدن شماره به اين صورت است كه قطعه را در جاي خود قرار ميدهيم و عدد و شمارهها بصورت غلطكي از روي قطعه رد ميشود در نتيجه باعث ميشود كه شماره روي قطعه حك شود و اين شمارهها به شرح زير است.
مثال : 1009شماره قطعه 9 تعداد دنده پينسيون 35 تعداد دنده كرانويل - 5 – 81 سال و ماه ساخت قطعه
Op170 :
خشن كاري دنده كرانويل :
در اين مرحله شروع به زدن دندههاي قطعه كرانويل ميكنيم كه اين دستگاه بصورت اتوماتيك عمل ميكند به اين شكل وقتي قطعه را بستيم و استارت ميكنيم و ابزار برش در اينجا كامتر ميباشد كه تشكيل شده از چندين بليد كه اين بليدها به صورتي چسبنده شدهاند اولين بليد عمق كمتري براده برداري ميكند و هر چه به آخرين بليد ميرسد عمق دندانههاي ما كامل ميشود و در اينجا قطعه ما به سمت ابزار برشي حركت ميكند و ابزار برش ما ثابت است يعني حركت دوراني در جاي خود دارد ولي به جلو و عقب نميرود و اين قطعه است كه عمق دنده را كامل ميكند با به جلو رفتن و وقتي كه يك دنده زده شده توسط قلم پخ زني يك پخ روي لبة بيروني زده ميشود و قطعه به سمت عقب برميگردد و قطعه براي دندة بعدي آماده ميشود و دوباره تمام كارهاي قبلي كه گفته شد تكرار ميشود تا 35 عدد دنده زده شود – يادآور باشيم كه در اين مرحله حدود 7/0 تا 1 ميليمتر از عمق كل دنده براي مرحله بعدي گذاشته ميشود تا سطح دنده خوبي داشته باشيم.
OP180 :
دستگاه پرداخت دنده زني كرانويل :
در اين مرحله قطعهاي كه توسط خشن تراش دنده توليد شده را به كولت ميبنديم و بعد توسط راهنما كه اين راهنما طوري تعبيه شده كه توي يك دنده جا ميرود و بعد از آن، كولت را ميبنديم و قطعه را ثابت ميكنيم و بعد راهنما را به جا خود برميگردانيم كار راهنما اين است كه قطعه ما را در جاي اصلي و استاندارد خود قرار ميدهد تا وقتي شروع به براده برداري كرديم بليدها، دقيقاً يك ميزان از فوروارد و ريويز دنده براده برداري كند و اينكه اگر راهنما اشتباه زده شود باعث ميشود كه قطعه در جاي خود قرار نگيرد در نتيجه بار بعضي از بليدها زيادتر باشد و در نتيجه باعث شكستن ابزار شود و پس از اين مرحله استارت ميكنيم در اين مرحله نيز مثل مرحله قبل قطعه، به سمت كاتر ميرود البته ديگر به عقب و جلو نميرود چون كاتر، طوري طراحي شده كه وقتي يك دنده زده شد به اندازه جاي چند بليد خالي است و در اين حين دستگاه ما جاي دنده را تعويض ميكند و دنده بعدي را جهت براده برداري آماده ميكند و كاتر دايرهاي شكل است دز اين مرحله تمامي مراحل به صورت اتوماتيك انجام ميشود.