گزارش کارآموزی سيستم سردخانه و تصفيه خانه شركت كشت و صنعت گرگان (يك و يك )
دسته بندي :
فنی و مهندسی »
صنایع غذایی
گزارش کارآموزي سيستم سردخانه و تصفيه خانه شركت كشت و صنعت گرگان (يك و يك )در 67 صفحه ورد قابل ويرايش
مقدمه. 3
تاريخچه: 4
مشخصات كلي شركت كشت و صنعت گرگان: 5
ساختار سازماني شركت كشت و صنعت گرگان: 5
طرحهاي توسعهاي در دست اقدام. 9
آمار كاركنان شركت در سالهاي 77.78 به تفكيك... 11
نمودار توليد ساليانه شركت از سال 1372 لغايت 1378. 12
خط توليد خلال نيمه سرخ و منجمد سيبزميني (فرنجفرايز). 12
توضيحي مختصر درمورد سردخانه: 12
سيكل زير صفر: 12
سيكل تبريد: 12
1) كمپرسور: 12
2) سپراتور: 12
3) كندانسور: 12
4) رسيبل: 12
5) اواپراتور: 12
6) شيرهاي فشارشكن: 12
سيكل تونل انجماد: 12
سيكل بالاي صفر: 12
اهداف كارآموزي.. 12
فصل اول.. 12
انواع محصولات و نحوه توليد آن در شركت.. 12
فصل دوم. 12
تعاريف و آشنايي با اصطلاحات.. 12
فصل سوم. 12
سيستم توليد بخار (Steam Generation). 12
اجزاء مربوط به سيستم (System Components). 12
ديگ لوله آتشي (Fire tube): 12
ديگ بخار (Boilers): 12
بدنه اصلي ديگ: 12
وسايل جانبي: 12
محل و شرايط نصب ديگ: 12
سيستم هدايت سوخت: 12
آشنايي با آب و ناخالصيهاي آن (Introduction to water and to impurities): 12
مشكلات آب صنعتي (Industrial water problems): 12
منبع آب تغذيه: 12
شرايط آب تغذيه: 12
توضيح مختصري در مورد سختيگيرها: 12
خوردگي: 12
كنترل خوردگي: 12
1. انتخاب سوخت: 12
خوردگي ناشي از خاكستر سوخت مايع: 12
علل ايجاد عيوب در ديگهاي بخار. 12
تشكيل رسوب: 12
لولهكشي عبور بخار: 12
دستورالعمل راهاندازي ديگهاي بخار: 12
عملياتي كه بايد در هر شيفت انجام گيريد (برنامه روزانه): 12
برنامه هفتگي ديگهاي بخار: 12
برنامه ماهانه: 12
برنامه فصلي: 12
روشهاي تميزكاري: 12
خاموش كردن ديگ براي مدتي كوتاه: 12
خاموش كردن ديگ براي مدتي طولاني: 12
عيوبي كه ممكن است در سيتسم كار بوجود آيد: 12
جدول شماره 1. 12
مقدمه
شركت كشت و صنعت گرگان، يكي از واحدهاي توليد گروه دشت مرغاب (يك و يك) ميباشد. گروه توليدي دشت مرغاب در واقع به عنوان بنيانگذار صنعت كنسروسازي با سابقهاي بر يك ربع قرن در ايران است كه توليدات آن با مارك (يك و يك) در داخل و خارج كشور توزيع ميشد.
گروه توليدي دشت مرغاب، با گستردگي در جنوب (شركت دشت مرغاب) و شمال (شركت كشت و صنعت گرگان) و غرب (شركت ارومدشت اروميه) به عنوان بزرگترين صنعت تبديلي محصولات باغي و زراعي كشور مطرح ميباشد و علاوه بر بخش صنعتي، موسسات و واحدهاي كشاورزي نيز در زيرمجموعه آن مسئوليت تامين مواد اوليه مرا بر عهده دارند.
تاريخچه:
شركت كشت و صنعت گرگان در تاريخ 21/12/1351 تاسيس و تحت شماره 340 در اداره ثبت اسناد گرگان به ثبت رسيده است و در تاريخ 7/12/1355 پروانه بهرهبرداري آن به شماره 395/40 به امضاء وزارت صنايع و كشاورزي وقت تحت عنوان كشت و صنعت صادر گرديده است و مركز اصلي آن در گرگان و فعاليت اصلي آن بر اساس ماده 3 اساسنامه عبارت است از انجام كليه عمليات مربوط به كشت و صنعت و انجام هرگونه فعاليتهاي مربوط به توليد، تبديل و عرضه و فروش محصولات اصلي و فرعي و همچنين بهرهبرداري از سردخانه به ظرفيت سه هزار تن است.
اين واحد در مجموعه گروه توليدي دشت مرغاب (يك و يك) كه قبل از انقلاب اسلامي متعلق به بخش خصوصي بود، پس از پيروزي شكوهمند انقلاب اسلامي تا سال 1366 در اختيار سازمان صنايع ملي قرار داشت و در حال حاضر سهامي عام ميباشد.
مشخصات كلي شركت كشت و صنعت گرگان:
موقعيت مكاني شركت كشت و صنعت گرگان در مسير جاده ارتباطي مازندران ، خراسان در شهرستان گرگان با مساحت 108265 متر مربع واقع شده است كه كل مساحت زير بنايي جهت ساختمان وتاسيسات توليد بالغ بر16700 متر مربع بوده كه شامل بخشهاي اداري، توليدي، خدماتي، انبارهاي سردخانه ميباشد.
از جمله ويژگيهاي منحصر به فرد شركت كشت و صنعت گرگان در منطقه و حتي در سطح كشور وجود سردخانه هايي با ظرفيتي اسمي سه هزار تن است كه در جوار سالنهايي توليدي بوده و داراي 14 اطاق با ظرفيت 250و125 تن ميباشد.
ظرفيت اسمي كشت و صنعت گرگان بالغ بر پانزده هزار تن در سال بوده كه باتوليد محصولات متنوع تا بيست و پنج نوع را شامل مي گردد،در فصول مختلف سال صورت مي پذيرد.
ساختار سازماني شركت كشت و صنعت گرگان:
شركت سهامي خاص كشت و صنعت گرگان از نظر سازطماني از بخشهاي زير تشكيل شده است كه در ادامه در خصوص هر بخش توضيحات مختصري به استحضار ميرساند.
هيت مديره:
تعداد اعضاي هيت مديره پنج نفر بوده كه از ميان اساتيد دانشگاه، مديران صنعتي و كارشناسان مالي و بانكي انتخواب شده اند.
مدير عامل:
برابرقانون تجارت مديريت اجرايي شركت رابه عهده دارد و در حالي حاضر مدير عامل وقت كارشناس ارشد صنايع غذايي ميباشد واز نظر اجرايي مسوليت هماهنگي و راهبري ساير بخش ها را عهده دارد.
واحد داري:
اين واحد امور مربوط به برنامه ريزي و ارائه خط منشي اجرايي امور ادارب و پر سنلي شركت، نظارت بر اجراي قوانين و آئين نامه هاي پر سنلي و استخدام و غيزه ... را بعهده دارد.
واحد بازرگاني:
اين واحد امور مربوط به برنامه ريزي ونظارت ير امور قسمتهاي خريد هاي داخلي و خارجي و فروش محصولات، تدوين مقررات وروشهاي كار در قسمت تحت سرپرستي و كنترل لازم جهت اجراي آنها بنحو مطلوب را بعهده دارد.
واحد امور مالي:
اين احد علاوه برنامه برنامه ريزي و نظارت بر امور قسمتها به كنترل كليه اسناد دريافتي و پرداختي و عمليات حسابداري مالي،تنظيم صورت حسابهاي مالي وتنظيم بودجه را به عهده دارد.
واحد كشاورزي:
شركت كشت و صنعت گرگان در سطح حدود 147 هكتاراز ارضي كشاورزي منطقه گرگان و گنبد به صورت مستقيم اقدام به فعاليتهاي كشاورزي با روشهاي مكانيزه و متد جديد كاشت، داشت و برداشت مينمايد و از اين طريق همه ساله مقداري از مواد اوليه مورد نياز خود را تامين مينمايد.
واحد انبارها:
با توجه به ضرورت و اهميت نقش نگهداري در صنايع تبديلي واحد انبارهاي شركت كشت و صنعت گرگان با مساحتي بالغ بر 7450 متر مربع و فضاي سردخانه اين به مساحت 2244 مترمربع به ارائه خدمات و تغذيه خطوط توليد و عرضه و تحويل محصولات ساخته شده بر شبكه وسيع پخش اقدام مينمايد.
واحد كنترل كيفي:
به دليل حساسيت بسيار زياد مواد غذايي تبديلي و توجه ويژه به كيفيت ظاهري و باطني محصولات توليدي و همچنين به منظور تحقق اهداف از پيش تعيين شده، در خصوص توليد محصول، درجه يك شركت كشت و صنعت با بكارگيري نيروي مجرب و كارآزموده در واحد كنترل كيفي كليه مراحل قبل، در جريان و توليد را با روشها و دستگاههاي جديد آزمايشگاهي كنترل و آزمايش نموده و بدين منظور تعداد 6 كارشناس در رشتههاي مهندسي صنايع غذايي ميكروبيولوژي و كشاورزثي را به خدمت گرفته است. شايان ذكر است يكي از رموز موفقيت محصولات يك و يك و رضايت مشتري از اين محصولات، توجه بسيار زياد به امر كيفيت ميباشد.
واحد تعمير و نگهداري
اين واحد به منظور سرويسدهي به واحد توليد، بكارگيري، تكنولوژي جديد و تعميرات منظم و دورهاي با انجام برنامههاي بازسازي سالانه و آمادهسازي خطوط توليد در جهت افزايش ظرفيت و بقاي فعاليتهاي فصلي توليد محصولات فعاليت مينمايد.
واحد توليد
اين واحد امور مربوط به تنظيم و ارائه برنامه توليد و نظارت بر اجراي عمليات طرحهاي توسعه و اصلاح خط توليد هماهنگي با واحدهاي ديگر و توليد محصولات بر اساس برنامه پيشبيني شده را بر عهده دارد.
واحد تحقيق
اين واحد در سال 1371، به عنوان يكي از بخشهاي اصلي ساختار شركت كشت و صنعت گرگان به تصويب رسيد و آنچه در فرآيند شكلگيري و ايجاد بخش حائز اهميت ميباشد، اين است كه ابتدا، اعتقاد و باور ظهور و فعاليت اين واحد در قالب احساس نياز شكل گرفت و پس از نمود بخشيدن به برخي از فعاليتهاي تحقيق و توسعه از قبيل برنامهريزي و اجراي برنامه بازسازي خطوط توليد، بنيه كارشناسي شركت از طريق استخدام نيروهاي متخصص، ارتقاء در سطح دانش فني با استفاده لز تكنيكها و روشهاي آموزشي و به فعل رساندن ايدههاي مربوط به محصول جديد، گنجاندن آن در برنامه پيشبيني توليد به ايجاد يا تاسيس اين واحد اقدام گرديد.
تعاريف و آشنايي با اصطلاحات
مواد اصلي تشكيل دهنده سوختهاي مورد استفاده در ديگها چيست؟
مواد اصلي تشكيل دهنده كليه سوختهاي مورد استفاده براي ديگها، كربن، هيدروژن، اكسيژن، نيتروژن، گوگرد و در مورد زغال سنگ، عناصر غيرقابل احتراق به صورت خاكستر است.
BTU چيست؟
BTU مخفف يكاي گرماي بريتانيا (british thermal unit) است. مقدار گرمايي كه دماي يك پوند آب را به اندازه يك درجه فارنهايت بالا ببرد، يك BTU است. مقدار گرماي لازم كه دماي يك پوند آب را به يك درجه بالا ميبرد، در دماهاي مختلف ممكن است كمي بيشتر يا كمتر باشد، ولي تغيير بسيار جزئي است و ما معمولاً آن را يك BTU ميگيريم.
گرما چيست؟
شكلي از انرژي كه از جنبش مولكولي ناشي ميشود. فرض ميشود مولكولهاي هر ماده به طور پيوسته در جنبشاند و شدت گرما (يا دما) به سرعت لرزش مولكولي بستگي مستقيم دارد. در صورتي كه آهنگ لرزشي جسمي افزايش يابد، دماي آن افزايش و در صورتي كه آهنگ لرزشي كاهش يابد.
تابش چيست؟
تابش پخش گرما از جسم گرم به وسيله امواج اثيري با ماهيتي مشابه امواج نوري است. گرما تابشي، همچنان كه از هوا ميگذرد، آن را گرم نميكند، ولي اجسام جامد كه مانع تابشاند، آن را جذب يا منحرف ميكنند. در كوزه ديگ و كليه قسمتهايي كه در معرض آتشاند، تابش مسقيم گرما داريم.
رسانش چيست؟
تمامي مولكولهاي يك جسم با يكديگر سبب عبور گرما از ميان جسم ميشود. براي مثال اگر يك سر ميلهاي آهني در معرض آتش قرار گيرد، در زمان كوتاهي سر ديگر آن در دست ماست، به سبب رسانش گرما از سر ميله كه گرم و سرخ شده است، داغ ميشود و ديگر نميتوان آن را در دست نگه داشت. در اين حالت گرما از طريق يك رشته برخورد منتقل ميشود. مولكولهاي گرم و تندرو به مولكولهاي سرد و كندرو برخورد كرده، آنها را سرعت ميبخشند. بدين طريق گرما از ديوارههاي لوله و شبكههاي ديگر عبور كرده، به آب انتقال مييابد.
همرفت چيست؟
انتقال گرما به وسيله جريان يافت را همرفت مينامند. آب درون ديگ بخار نيز به كمك جريانهاي همرفتي ناشي از جريان رو به بالاي آب گرم سبك و در تماس با سطح داغ و جريان رو به پايين آب سرد سنگين كه در بالا قرار دارد، گرم ميشود.
منظور از انبساط يا تراكم تكدما (ايزوترمال) چيست؟
منظور، انبساط يا تراكم گازي در دماي ثابت است، يعني دما حين انبساط يا تراكم ثابت ميماند. اين حالت هنگامي پديد ميآيد كه تغييرات بر حسب قانون بويل صورت گيرد (قانون بويل بيان ميكند كه چنانچه دماي گازي ثابت باقي بماند، فشار مطلق گاز نسبت به حجم به طور معكوس تغيير خواهد كرد). عملاً هيچگاه انبساط يا تراكم تكدما رخ نميدهد، حتي سيلندر كمپرسوري كه با آب سرد ميشود، نميتواند گرما را با سرعت كافي دفع كند و بنابراين دماي هوا به هنگام تراكم به سرعت افزايش مييابد.
انبساط يا تراكم آدياباتيك (بيدررو) چيست؟
به وضعيتي ميگويند كه دما در حين تراكم افزايش و در حين انبساط كاهش مييابد، بدون آنكه گرما از طريق ديوارههاي سيلندر تلف يا جذب شود. شرايط مذكور هرگز عملاً به طور دقيق تحقق نمييابد، اگرچه در بعضي موتورهاي گازسوز يا كمپرسورهاي هوا، حالتي نسبتاً نزديك به اين وضعيت اتفاق ميافتد.
سيستم توليد بخار (Steam Generation)
نياز روزافزون به انرژي، اهميت بخار و نقش آن به عنوان يك واسطه انتقال انرژي را محرز ساخته است. افزايش اخير قيمت مواد نفتي و تهديد هميشگي، سبب كمبود اين مواد لزوماً به استفاده بهتر از بخار و بالا بردن عملكرد كارايي آن در هر زمان گرديده است و از اين رو پيشرفت مستمر در طراحي ديگهاي مولد بخار و بالا بردن عملكرد خوب وسايل و تجهيزات فرعي و كمكي آن مدنظر قرار گرفته است، بازيافت روزافزون از گرماي تلف شده و آب مقطر برگشتي مخصوصاً به عنوان گامي پيشتاز از توليد مدنظر بوده است.
بهبودسازي مواد اوليه بطور كامل و پاك و تميز نگه داشتن آب مقطر و آب تغذيه به ديگ بخار هنگام استفاده از مواد شيميايي موجب كارآيي و انعطافپذيري بهتري ميشود كه دستيابي به موارد فوق تحقق پيدا مينمايد. بخشهاي زير مربوط به مراحلي است كه اشاره به افزايش بازدهي و بهبودسازي داخلي سيستم به بهترين روش مينمايد.
بخار (Boilers):
ديگ بخار (مولد بخار) محفظهاي است كه با تغذيه آب به درون آن به كمك يك منبع گرمايي، به طور پيوسته بخار توليد ميكند در طرحهاي اوليه ديگ بخار، پوستهاي ساده يا يك لوله تغذيه و يك خروجي بخار بود كه روي آن با آجر پوشيده ميشود. سوخت در داخل پوشش ديگ جوشانده ميشد و گرماي آزاد شده قبل از اينكه بيشتر آن به بيرون برود و تلف شود، از روي سطح پاييني پوسته (شبيه كتري) عبور داده ميشد.
طراحان بزودي متوجه شدند كه گرم كردم يك منبع بزرگ آب بازده كمي دارد و در نتيجه محصولات داغ احتراق را از ميان لولههايي كه در پوسته ديگ قرار داشتند و آب آنها را احاطه كرده بود، عبور دادند. طرح لوله دود نه تنها سطح تماس آب با گرما را افزايش داد؛ بلكه كمك كرد تا تشكيل بخار از آب توزيع يكنواختتري پيدا كند، سپس ديگهايي طراحي شد كه در آنها آب از درون
لولهها و آتش از بيرون آنها عبور ميكرد. لولههاي بيشتر و كوچكتر بازده بيشتري داشتند. مشخصات يك ديگ بخار خوب عبارتند از:
1. ساختمان ساده و محكم؛
2. مواد و ساخت بر اساس استانداردهاي بالا؛
3. طرحي كه گردش دائمي آب در ديگ را تضمين كند، در نتيجه توزيع گرما به طور يكنواخت در سرتاسر حجم آب انجام شود و قسمتهاي مختلف سطوح گرمايي را تا حد امكان در دماي يكسان نگه دارد؛
4. سطح زياد گرمايي حدالامكان انتقال گرماي گازهاي كوره به درون آب درون ديگ تضمين شود؛
5. كليه قسمتهاي ديگ جهت تعمير، بازرسي و تميزكاري به راحتي قابل دسترسي باشند؛
6. فضاي كافي براي احتراق، به طور كلي كه گازها قبل از اينكه به دودكش برسند، كاملاً بسوزند؛
7. جاي بزرگ براي بخار، به گونهاي كه بخار آزادانه توانايي برخواستن از سطح آب را داشته باشد.
ديگهاي بخار ساخت ماشينسازي اراك به ظرفيتهاي:
2470.3520.4400.100000.14000.16000.18000.22500.25000.30000.35000 پوند بر ساعت با فشار 250psi, 200psi, 150psi از نوع فايرتيوپ (شعله درون لوله) ميباشد كه طبق استاندارد BS2790 به صورت يكسوخته (oil) و دو سوخته (gas-oil) طراحي و ساخته ميشود.