پروژه کارآفرینی کارگاه تولید خمیر پیتزا
دسته بندي :
کارآفرینی »
صنایع غذایی
پروژه کارآفريني کارگاه توليد خمير پيتزا در 41 صفحه ورد قابل ويرايش
فهرست مطالب
عنوان شماره صفحه
خلاصه طرح :............................................................................................................................................................. 4
فصل اول..................................................................................................................................................................... 5
کليات.......................................................................................................................................................................... 5
مقدمه :........................................................................................................................................................................ 6
نام کامل طرح و محل اجراي آن :.............................................................................................................................. 7
محل اجرا :.................................................................................................................................................................. 7
مشخصات متقاضيان :................................................................................................................................................. 8
وضعيت و ميزان اشتغالزايي :..................................................................................................................................... 8
تاريخچه و سابقه مختصر طرح :................................................................................................................................. 8
نام و کاربرد محصول.................................................................................................................................................. 8
به طور کلي مي توان گفت خمير پيتزا محصولي است که در سطح صنعتي به 3 صورت تهيه و آماده مي شود:... 8
طبقه بندي محصول..................................................................................................................................................... 9
مزايا و دلايل توليد محصول........................................................................................................................................ 9
توليد خمير پيتزاي آماده با اهداف زير انجام مي شود:............................................................................................. 9
بسته بندي محصول.................................................................................................................................................. 10
کالاهاي قابل جانشين............................................................................................................................................... 11
بررسي بازار و قيمت فروش.................................................................................................................................... 11
بررسي روند توليد.................................................................................................................................................... 12
آمار مجوزهاي صادره در توليد خمير پيتزا و نيز واحدهاي فعال در توليد اين محصول در زير آمده است:....... 12
بررسي روند مصرف................................................................................................................................................ 12
بررسي روند واردات و صادرات............................................................................................................................. 13
بررسي قيمت فروش محصول مشابه....................................................................................................................... 13
پارامترهاي مختلفي بر قيمت محصول موثر خواهند بود که برخي از پارامترهاي مهم در ذيل شرح داده شده است: 13
معرفي روش هاي مختلف توليد.............................................................................................................................. 14
تشريح فرايند توليد منتخب...................................................................................................................................... 15
1- تهيه خمير:......................................................................................................................................................... 15
2- بريدن و قطعه قطعه کردن:................................................................................................................................ 15
3- گرد کردن:.......................................................................................................................................................... 16
4- زمان استراحت:................................................................................................................................................. 16
5- فرم دادن به خمير:........................................................................................................................................... 16
فريز کردن خمير:..................................................................................................................................................... 17
تهيه خمير پيتزاي کلفت:.......................................................................................................................................... 17
1- مخلوط کردن:.................................................................................................................................................... 17
2- تهيه خمير:......................................................................................................................................................... 17
3- رول کردن:......................................................................................................................................................... 18
برش دادن خمير:..................................................................................................................................................... 18
5- فريز کردن:........................................................................................................................................................ 18
بررسي ايستگاهها، مراحل وشيوه هاي کنترل کيفيت.............................................................................................. 18
به طور کلي اهداف کنترل کيفيت را مي توان به صورت زير خلاصه کرد:............................................................ 19
HACCP و اهميت آن:......................................................................................................................................... 20
تعيين ظرفيت، برنامه توليد و شرايط عملکرد واحد............................................................................................... 21
معرفي مواد اوليه طرح و برآورد مصرف هر يک.................................................................................................... 22
مجوز هاي قانوني :................................................................................................................................................... 23
مراحل صدور جواز تاسيس :................................................................................................................................... 23
شرايط عمومي متقاضيان ( اعم از اشخاص حقيقي يا حقوقي ) دريافت جواز تاسيس......................................... 24
1- اشخاص حقيقي............................................................................................................................................... 24
2- اشخاص حقوقي.............................................................................................................................................. 24
مدارك مورد نياز:..................................................................................................................................................... 24
اصلاحيه جواز تاسيس :........................................................................................................................................... 25
تعريف:...................................................................................................................................................................... 25
صدور پروانه بهره برداري :..................................................................................................................................... 25
مراحل صدور توسعه طرح :..................................................................................................................................... 26
فصل دوم.................................................................................................................................................................. 27
روش انجام کار......................................................................................................................................................... 27
جنبه هاي ابتکاري بودن و خلاقيت به کار رفته شده :........................................................................................... 28
فهرست تجهيزات مورد نياز و برآورد قيمت آنها :................................................................................................. 28
نقش? استقرار ماشين آلات....................................................................................................................................... 29
مشخصات نيروي انساني مورد نياز از لحاظ مفيد بودن و توانايي کار :................................................................. 30
ارزيابي مالي و اقتصادي طرح :................................................................................................................................ 30
فصل سوم................................................................................................................................................................. 31
امور مالي طرح......................................................................................................................................................... 31
سرمايه گذاري ثابت طرح :...................................................................................................................................... 32
خريد دفتر کار :........................................................................................................................................................ 32
هزينه زمين – محوطه سازي – ساختمان سازي :.................................................................................................. 33
هزينه ماشين آلات و تجهيزات :.............................................................................................................................. 34
هزينه تاسيسات و تجهيزات عمومي :...................................................................................................................... 35
وسايل اداري و خدماتي........................................................................................................................................... 35
ماشين آلات حمل و نقل درون/ برون کارگاهي...................................................................................................... 36
هزينه هاي قبل از بهره برداري................................................................................................................................ 36
هزينه سرمايه گذاري ثابت :..................................................................................................................................... 37
هزينه متغير :............................................................................................................................................................. 37
قيمت تمام شده محصول :....................................................................................................................................... 38
هزينه کل سرمايه گذاري.......................................................................................................................................... 38
فصل چهارم.............................................................................................................................................................. 39
جمع بندي – نتيجه گيري و پيشنهادات.................................................................................................................. 39
نتايج حاصله از اجراي طرح :.................................................................................................................................. 40
خلاصه طرح :
در اين طرح به بررسي کارگاه توليد خمير پيتزا پرداخته شده است ، براي بررسي طرح از روش هاي آماري و اقتصادي و برآورد هاي مالي استفاده شده است ، اين طرح شامل چهار فصل ميباشد ، فصل اول به بيان کلياتي از قبيل مقدمه ، تاريخچه ، مجوز هاي قانوني مورد نياز ، وضعيت بازار ، ميزان واردات و صادرات و ... پرداخته است ، فصل دوم به بيان روش انجام کار پرداخته است ، بازديد از واحد کاري مشابه ، نيروي انساني ، نحوه تامين سرمايه و ... از جمله عناوين موجود در اين فصل ميباشد ، فصل سوم به بررسي طرح از ديدگاه اقتصادي پرداخته است ( طرح توجيهي يا BP ) ، عناويني از قبيل نيروي انساني مورد نياز ، ميزان سرمايه گذاري ، مواد اوليه مورد نياز ، ماشين آلات مورد نياز و ... از جمله عناوين موجود در اين فصل ميباشد ، در نهايت فصل چهارم به بيان نتيجه اجراي طرح مي پردازد .
مقدمه :
هر محصول ويژگي ها و مشخصات خاصي دارد که پيش از هر گونه بررسي فني، مالي و اقتصادي طرح، لازم است اين خصوصيات به درستي شناخته شوند. شناخت صحيحي از مشخصات و انواع مختلف محصول، بدون ترديد، راهنماي مناسبي جهت تصميم گيري هاي لازم در انتخاب روش و عمليات توليد و محاسبات بعدي مورد نياز خواهد بود.
در اين ارتباط يکي از موثرترين روشهاي قابل استفاده، به کارگيري استانداردهاي مدون ملي و جهاني هر يک از محصولات مي باشد. علاوه بر اين جهت بررسي بازار لازم است تا شماره تعرفه گمرکي (نامگذاري بروکسل) محصولات نيز مشخص گردد تا درباره روند واردات و صادرات محصول و مقررات آن شناخت لازم حاصل شود.
طراحي و احداث صنايع نيازمند شناخت مباني تئوري و برخورداري از ديدگاه هاي تجربي و عملي متناسب با شرايط اقتصادي و فرهنگي حاکم و دانش فني موجود جامعه، به منظور نيل به اهداف توليد مي باشد.
بررسي امکان احداث واحد ازحيث نحو? تأمين مواداوليه، تعيين ميزان سرمايه گذاري ، تطابق تکنولوژي صنعت مورد نظر با ميزان تخصص ها و مهارتهاي بالقوه و بالفعل موجود در کشور و …، مطالعات هماهنگ و چند جانبه اقتصادي، فني، اقليمي و جغرافيايي را ايجاب مي نمايد. مطالعات فني ايجاد صنايع، مجموعه اي از تحقيقات درخصوص ماهيت مواد و محصولات، شناخت فرآيندهاي مختلف توليد و تکنولوژي هاي موجود و بررسي سيستم ها، تجهيزات و ماشين آلات مورد نياز مي باشد . اين بررسي ها در راستاي نيل به هدف توسعه، توليد و افزايش کيفيت محصولات توليدي صورت مي گيرد که با بهبود بافت فني واحدهاي جديدالتأسيس در دا خل کشور، پاسخگويي به نياز بازار و رقابت با ساير توليدکنندگان جهاني را امکان پذير مي سازد. در بررسي هاي فني ابتداء روش هاي مختلف توليد محصول مورد مطالعه قرار مي گيرد و پس از بررسي هاي لازم مناسبترين تکنولوژي که با فرهنگ کاري و توانائي هاي بالقوه صنعت تناسب داشته باشد، انتخاب مي گردد.
با انتخاب مناسب ترين روش توليد هر محصول مي توان دستگاه ها و تجهيزات مورد نياز را بر اساس فرآيند منتخب، انتخاب نمود.
در اين فصل، علاوه برتشريح فرآيندهاي مختلف توليد و انتخاب مناسب ترين فرآيند، کنترل کيفيت واحد توليدي شرح داده خو اهد شد . سپس ظرفيت و برنامه توليد بر اساس بررسي بازار تعيين مي گردد و بر اين اساس کاربرد و ميزان مواد اولي? مورد نياز و تعداد و نحو? عملکرد دستگاه هاي موجود در خط توليد شرح داده خواهد شد و پس از تعيين طرح استقرار ماشين آلات و جريان مواد، تأسيسات زيربنائي مو رد نياز جهت انجام و ادام? فعاليت هاي توليدي واحد مورد بررسي قرار مي گيرند. در ادامه بر اساس اصول مهندسي صنايع، نيروي انساني مورد نياز و مساحت بخش هاي مختلف محاسبه مي گردد و سپس نقش? جانمايي ساختمان هاي توليدي، اداري، رفاهي، بهداشتي وخدماتي ترسيم مي گردد . درخاتمه اين فصل نيز برنامه زمان بندي طرح مورد توجه قرارگرفته است.
نام کامل طرح و محل اجراي آن :
توليد پيتزا
محل اجرا :
مشخصات متقاضيان :
نام
نام خانوادگي
مدرک تحصيلي
تلفن
وضعيت و ميزان اشتغالزايي :
تعداد اشتغالزايي اين طرح 24 نفر ميباشد .
تاريخچه و سابقه مختصر طرح :
نام و کاربرد محصول
به طور کلي مي توان گفت خمير پيتزا محصولي است که در سطح صنعتي به 3 صورت تهيه و آماده مي شود:
1- در نوع اول تنها خمير پيتزاي تهيه شده را منجمد مي کنند؛
2- در نوع دوم اين خمير را کمي حرارت مي دهند . به طوري که به صورت نيمه پخته در مي آيد و سپس محصول را منجمد مي کنند؛
بررسي بازار و قيمت فروش
بررسي امکانات فروش براي محصول توليد شده در هر واحد جديد صنعتي مي تواند عامل بسيار موثري در ارزيابي موقعيت اقتصادي و آينده اين گونه واحدها باشد. در اين ارتباط با در نظر گرفتن ويژگي هاي خاص هر صنعت، وضعيت توليدات داخلي و ميزان مصارف و نيازهاي داخلي (بر مبناي انواع کاربرد محصول ) مورد تحليل و بررسي قرار مي گيرد و با تعيين ميزان کمبود توليد داخلي محصول، بايد سهم قابل کسب بازار براي واحدهاي جديد ارزيابي گردد.
از سوي ديگر ويژگي هاي خاص هر صنعت، ممکن است امکانات ويژه اي را براي فروش و بازاريابي محصولات آن فراهم آورد که در هر مورد بايد به طور جداگانه مورد بررسي قرار گيرد. در اين قسمت مسائل فوق الذکر در ارتباط با امکانات فروش محصول جهت ارزيابي نهايي شاخص هاي اقتصادي واحد مورد بررسي و ارزيابي قرار مي گيرد و قيمت فروش محصول مشابه بر مبناي نرخ هاي رسمي بازار ارائه خواهد گرديد.
بررسي روند واردات و صادرات
از آنجايي که شماره تعرفه خاصي جهت خمير پيتزا تدوين نشده است، لذا تفکيک آن از ساير خميرهاي غذايي غيرممکن بوده و نمي توان به چگونگي مبادلات تجاري آن در سطح بين المللي دسترسي داشت . از سوي ديگر از آنجايي که اين محصول بايستي در محل خنک (ترجيحاً سردخانه) نگهداري شود و مدت مصرف آن نسبتاً کوتاه است، بنابراين صرفه اي جهت صادرات و واردات آن ملاحظه نمي گردد؛ مگر آنکه مبادلاتي با کشورهاي همجوار صورت گيرد.
بررسي قيمت فروش محصول مشابه
پارامترهاي مختلفي بر قيمت محصول موثر خواهند بود که برخي از پارامترهاي مهم در ذيل شرح داده شده است:
1- قيمت مواد اوليه مصرفي که يکي از مهمترين هزي نه هاي متغير توليد مي باشد و نقش عمده اي را در تعيين قيمت تمام شده محصول دارد.
2- منطقه جغرافيايي احداث واحد به خصوص از لحاظ دسترسي به منابع تامين مواد اوليه و کانونهاي مصرف محصول، هزينه هاي مربوط را تحت تاثير قرار خواهد داد.
3- نوع تکنولوژي مورد استفا ده از طريق تاثير بر سرمايه گذاري ، کيفيت محصول توليدي و ميزان ضايعات و … بر قيمت فروش محصول موثر خواهد بود.
4- هزينه نيروي انساني مورد نياز تاثير مستقيم در هزينه هاي متغير توليد و قيمت تمام شده محصول دارد.
5- ظرفيت توليد واحد بر روي قيمت فروش محصول موثر است، به اين ترتيب که افزايش ظرفيت توليد از طريق سرشکن نمودن هزينه هاي سربار باعث کاهش قيمت تمام شده محصول مي گردد. با توجه به نکات فوق، قيمت فروش محصول توليد شده علاوه بر اين که مي بايست هزينه هاي توليد را تامين نمايد، بايد در حدي باشد که بتوان سهمي از بازار را بدست آورد. همچنين در صورتي که صادرات محصول توليدي نيز مد نظر قرار گيرد، قيمت گذاري بايد به نحوي باشد که رقابت با توليدکنندگان خارجي امکان پذير باشد.
تهيه خمير پيتزاي کلفت:
1- مخلوط کردن:
در اين نوع خمير نيز ابتدا ترکيبات اوليه را در مخازني با هم مخلوط مي کنند . همانند تهيه مخلوط خمير پيتزاي نازک بايستي تمامي نکات درباره خمير پيتزا رعايت شود.
2- تهيه خمير:
اين مرحله همانند توليد خمير پيتزاي نازک نيست . در اين مرحله خمير به صورت پيوسته بعد از مخلوط کردن، وارد دستگاه اکسترودر مي شود و به صورت اکسترود شده در مي آيد . به عبارتي خمير تحت تاثير فشار و حرارت بالا به صورت خمير يکنواخت در مي آيد.
3- رول کردن:
اين مرحله نيز به صورت پيوسته بعد از دستگاه اکسترود ر قرار مي گيرد و خمير حاصل از اکسترودر را نازک مي کند تا به ضخامت مورد نظر برسد.
برش دادن خمير:
اين مرحله نيز به صورت پيوسته بعد از مرحله نازک کردن قرار مي گيرد که توسط قالبي خمير به اندازه مورد نظر بريده مي شود.
5- فريز کردن:
اين مرحله همانند تهيه خمير پيتزاي نازک مي باشد.
بررسي ايستگاهها، مراحل وشيوه هاي کنترل کيفيت
رشد و تکامل صنايع جهان تا حدود زيادي مرهون رقابت بين واحدهاي صنعتي مي باشد . در اين راستا هر واحد صنعتي با افزايش کيفيت محصولات خود، سعي درکسب سهم بيشتري از بازار را دارد و اين روند به مرور زمان باعث بهبود کيفيت محصولات و در نتيجه رشدکيفي جوامع صنعتي شده است . کنترل کيفيت جهت تعيين صحت عمل توليد، مطابق مشخصات فني تعيين شده براي محصول انجام مي گيرد. اين عمليات سبب مي گردد تا ضمن جلوگيري ازتوليد محصولات معيوب، ازهدر رفتن سرمايه ها جلوگيري به عمل آمده و قيمت تمام شده محصول کاهش يابد.
به طور کلي اهداف کنترل کيفيت را مي توان به صورت زير خلاصه کرد:
· حفظ استاندارهاي تعيين شده
· تشخيص و بهبود انحرافات درفرآيند توليد
· تشخيص و بهبود محصولات خارج از استاندارد
· ارزيابي کارآيي افراد واحدها
به عبارت ديگر مي توان گفت کنترل کيفيت عبارت است از اطمينان از تهيه و توليد کالا و خدمات، بر طبق استاندارهاي تعيين شده و بازرسي به عنوان يکي از اجزاء جدايي ناپذيرکنترل کيفيت به منظور شناخت عيوب و تهيه اطلاعات مورد نياز براي سيستم کنترل کيفي در هم? واحدهاي صنعتي انجام مي گيرد. مراحل بازرسي کلي با توجه به وضعيت هرصنعت به ترتيب ذيل مي باشند:
1) درمرحله تحويل مواد اوليه
2) درمرحله آغاز توليد
3) قبل ازآغاز عمليات پر هزينه
4) قبل از شروع عمليات غير قابل بازگشت
5) پيش از آغاز عملياتي که سبب پوشيده شدن عيوب مي گردد
6) درمرحله پاياني کار
هريک از اين مراحل بازرسي ممکن است درمحل عمليات يا آزمايشگاه انجام گيرد. دراين واحد با توجه به ويژگي هاي اين صنعت ، هر يک ازمراحل ضروري کنترل کيفي و محل انجام اين آزمايش ها تعيين خواهد شد.
به منظور بهينه کردن روند توليد، کاهش هزينه ها، جلوگيري از ضايعات توليد، مديريت و نظارت دقيق بر روند کار، هماهنگي بين توليد و بازار مصرف، طراحي ارائه مي شود که تمامي نقاط خطر را بررسي مي کند که تخت عنوان HACCP در صنعت معروف مي باشد .