پروژه کارآفرینی فرآوری و بسته بندی میگو( با ظرفیت بسته بندی 1800 تن میگوی فرآوری شده در سال)
دسته بندي :
کارآفرینی »
شیلات
پروژه کارآفريني فرآوري و بسته بندي ميگو( با ظرفيت بسته بندي 1800 تن ميگوي فرآوري شده در سال)در 46 صفحه ورد قابل ويرايش
1- 1 مقدمه :
بسته بندي به عنوان يک ابزار کارآمد سال هاست که مورد نظر کارشناسان علم بازار يابي قرارد گرفته است. استفاده از انواع مختلف بسته بندي ضمن اينکه قابليت نگهداري بهتري را به کالا مي بخشد در کسب سهم بالاتري از بازار براي کالاي مورد نظر نيز مؤثر است.
نظريه پردازان بازاريابي، دو نقش مهمئ براي بسته بندي متصور هستند که عبارتند از نقش Protective و نقش Promotive ، چنانچه از واژه بکار گرفته شده براي اين نقش ها نيز برمي آيد نقش نخست به وجه نگهداري و دوام حاصل از بسته بندي و نقش دوم به جنبه آگاهي دهنده و پيش برنده بسته بندي اشاره دارد.
از ديگر سو توجه ناکافي به موازين بسته بندي بهداشتي موجب گشته است که محصولات مختلف غذايي کشور عليرغم دارا بودن کيفيت بسيار خوب در بدو توليد به دليل پيدايش پاره اي آلودگي هاي ثانويه و يا عرضه در اندازه ها و اشکالي خارج از استاندارد يا پسند بازار هدف نتوانند به بازارهاي جهاني راه يافته و مسير را براي افزايش سطح توليد داخلي هموار نمايند. بديهي است با اجراي طرح هاي فرآوري و بسته بندي بهداشتي، محصولات غذايي توليدي کشور، قابليت رقابت با محصولات مشابه خارجي را در بازارهاي جهاني خواهند داشت.
آلودگي و فساد مواد پروتئيني حيواني و فرآورده هاي دامي موجب افت قابل توجه ارزش غذايي و نهايتاً خروج مواد با ارزش غذايي از چرخه مصرف مي گردد. از ديگر سو استفاده از گوشت ماهي، ميگو و ساير آبزيان به عنوان يک منبع غذايي مهم و با ارزش مي تواند در تأمين سلامت جامعه نقش بسزايي ايفا نمايد چرا که چربي موجود در گوشت آبزيان داراي کلسترول غير مضر مي باشد.
ليکن اين مواد غذايي بسيار حساس و سريع الفاسد است که حفظ کيفيت آن از مرحله صيد تا مصرف از اهميت بالايي برخوردار است، لذا صنايع مربوط به فرآوري و نگهداري اين محصول مي توانند در ارتقاي کيفيت و در نتيجه ترغيب مصرف کنندگان به استفاده از اين فرآورده مهم مؤثر باشند، با عنايت به اين موارد فرآوري و بسته بندي ميگو به ظرفيت يکهزارو هشتصد تن در سال مد نضر ارائه دهندگان طرح مي باشد.
بسته بندي ميگو پس از فرايند حذف سر و دم و در دو نوع بسته هاي يک کيلوگرمي خالص با پوشش سلفون و کيوم و همچنين جعبه هاي دو کيلوگرمي همراه با يخ (با وزن خالص يکهزار گرم) انجام مي پذيرد. انجام اين امر به صورت دريافت اجرت براي بسته بندي ميگو از صاحبان کالا بوده و طي آن افت وزني ناشي از فرايند فراوري حذف سر و دم محابه مي گردد و ضايعات آن که در تهيه خوراک دام به کار مي رود نيز به صاحبان کالا عودت مي گردد.
علاوه بر اينکه پرداختن به اين موضوع داراي توجيه مناسب اقتصادي است، با اجراي اين طرح، مي توان بستر مناسبي را براي اشتغال نبرو هاي ماهر و نيمه ماهر فراهم آورد که با توجه به ماهيت صنايع غذايي بانوان مي توانند سهم بسزايي در آن داشته باشند.
1 – 2 نام کامل طرح و محل اجراي آن :
فرآوري و بسته بندي ميگو، با ظرفيت بسته بندي 1800 تن ميگوي فرآوري شده در سال
محل اجرا :
1 – 3 – مشخصات متقاضيان :
نام
نام خانوادگي
مدرک تحصيلي
تلفن
1 – 4 – دلايل انتخاب طرح :
به دليل فوايدي که ميگوي سالم و بسته بندي شده دارد از جمله:
گوشت گوسفند، گوساله، مرغ، ماهي و ميگو جزو غذاهاي با پروتئين بالا محسوب مي شوند كه معمولا نياز پروتئيني بدن بايد توسط آنها تأمين شود.
همچنين ميزان كلسترول در 100گرم ميگو حدود دوسوم ميزان كلسترول در يك تخم مرغ 50گرمي است.
يعني در وزن مساوي، ميزان كلسترول ميگو يك سوم كلسترول تخم مرغ است. با اين تفاوت كه در ميگو، ميزان اسيد چرب اشباع كه براي سلامتي مضر است صفر است كه مي تواند به كاهش كلسترول خون كمك كند.
بر اساس تحقيقاتي كه در دانشگاه راكفلر آمريكا صورت گرفته و به تأييد انجمن متخصصان قلب آمريكا رسيده و در مجله نظام پزشكي ايران نيز به ثبت رسيده است. كلسترول موجود در ميگو باعث افزايش كلسترول خون نمي شود و اصولا آن چه كه علت اصلي افزايش كلسترول خون است، اسيدهاي چرب اشباع به شمار مي روند.
ميگو مقدار قابل توجهي املاح ضروري به خصوص فسفر و آهن دارد كه به ويژه براي كودكان در حال رشد و زنان باردار بسيار مفيد است.
نكته قابل توجه ديگر اين كه در غذاهاي دريايي به دليل كمتر بودن بافت پيوندي به نسبت ساير غذاهاي گوشتي، گوشت آنها نرم تر بوده و اين واقعيت به خصوص پس از پخت مشخص مي شود. به همين دليل غذاهاي دريايي و از جمله ميگو براي افراد مسن كه به دليل وضعيت دهان و دندان كمتر قادر به جويدن و هضم غذا هستند بسيار مفيد است.
در ارتباط با اندازه ميگو توضيح اين كه بر خلاف تصور عامه ميگوهاي درشت يا به اصطلاح شاه ميگو به دليل مسن بودن ميگو و سفت شدن عضلات آنها و به زبان ديگر پير شدن آنها در مقايسه با ميگوهاي كوچكتر، خوشمزه نيست و در ميگو نيز مانند ساير جانوران مثل مرغ، گاو و گوسفند نوع كوچكتر آن خوشمزه تر است، دليل اصلي تفاوت قيمت در ميگوهاي ريز و درشت درصد ضايعات آن است. و همچنين با توجه به خودکفايي اين محصول در دولت و همجنين نياز بازار داخلي به اين محصول با توجه به اين که بسته بندي و عرضه ميگو مي تواند به رشد و شکوفايي اقتصادي کشور کمکي هر چند کوچک نمايد اين طرح را انتخاب نمودم.
1 – 5 ميزان مفيد بودن طرح براي جامعه :
اين طرح از جهات گوناگون براي جامعه مفيد است ، سلامت جسماني افراد جامغه با مصرف آبزين از جمله ميگو تأمين مي شود، سوددهي و بهبود وضعيت اقتصادي ، اشتغالزايي ، استفاده از نيروي انساني متخصص در پرورش کالاي داخلي و بهره گيري از سرمايه ها و داشته هاي انساني در بالندگي کشور .
1 – 6 - وضعيت و ميزان اشتغالزايي :
تعداد اشتغالزايي اين طرح 47 نفر ميباشد .
تاريخچه و سابقه مختصر طرح :
ميگو جانورى آبزى از خانواده سخت پوستان است كه به طور عمده در آب هاى گرم بين ?? تا ?? درجه سانتيگراد زندگي مي كند و برخي از گونه هاي آن نيز در آب هاي سرد و شيرين يافت مي شوند و به منظور توليد گوشت در محيط هاى مصنوعى نيز پرورش داده مى شود. كه اين موضوع نيز در كشور ما از حدود 15 سال پيش عملي گرديده و ميگوهاي توليدي عمدتا" در بازارهاي جهاني و بخشي نيز در داخل كشور توزيع مي گردد.
در ايران ميگوهاي خوراكي آب شور در درياي عمان و خليج فارس زندگي مي كنند. اين آبزي كفزي است و به همين دليل در نواحي نسبتا"كم عمق يافت مي شود. اين نوع ميگو را دريايي مي نامند. كه به وسيله لنج و كشتي با تورهاي ويژه صيد شده و به ساحل حمل مي شود و در ساحل، بر حسب اين كه عمل آوري شود و يا به صورت تازه به بازار مصرف انتقال يابد به دو دسته ميگوي تازه و منجمد تقسيم بندي مي شود .نوع ديگر ميگو، ميگوي پرورشي است كه طي سالهاي اخير در سواحل خليج فارس و درياي عمان و حتي به صورت محدود نيز در سواحل استان گلستان با استفاده از آب دريا كه توسط كانال به سمت مزارع هدايت شده در محيط استخرهاي خاكي پرورش داده مي شود. كه در حقيقت همان ميگوهاي بومي دريايي است كه در اين استخرها بصورت مصنوعي پرورش داده ميشود. گوشت اين نوع ميگو تفاوتي با نوع دريايي آن نداشته بلكه از نظر كيفيت و بهداشتي برتري هاي نيز نسبت به ميگوي دريايي دارد.
ارزش غذايي ميگو
ميگو يكي از آبزيان خوش خوراك محسوب مي شود كه در تغذيه انسان بهعنوان يك منبع پروتئين دريايي اهميت زيادي دارد واز لذيذترين غذاهاي دريايي است. از نظر مقايسه اي نسبت به ساير غذاهايي كه پروتئين زيادي دارند، نظير گوشت ماهي و گروه ماكيان ، ميگو كالري كمتري دارد. پروتئين موجوددر ميگو كيفيت بالايي داشته و حاوي تمام اسيدآمينه هاي لازم جهت رشد مي باشد. پروتئين ميگو همانند ساير جانوران دريايي به دليل نداشتن بافت همبند به راحتي هضم مي شود. براي گروههايي از مردم نظير افراد مسن كه در جويدن و هضم غذا مشكل دارند، غذاي حاوي ميگو گزينه مناسبي براي تأمين پروتئين روزانه آنها است
گوشت گوسفند، گوساله، مرغ، ماهي و ميگو جزو غذاهاي با پروتئين بالا محسوب مي شوند كه معمولا نياز پروتئيني بدن توسط آنها تأمين شود.
ميزان كلسترول در 100گرم ميگو حدود دوسوم ميزان كلسترول در يك تخم مرغ 50گرمي است. يعني در وزن مساوي، ميزان كلسترول ميگو يك سوم كلسترول تخم مرغ است. با اين تفاوت كه در ميگو، ميزان اسيد چرب اشباع كه براي سلامتي مضر است صفر است كه مي تواند به كاهش كلسترول خون كمك كند.
بر اساس تحقيقاتي كه در دانشگاه راكفلر آمريكا صورت گرفته و به تأييد انجمن متخصصان قلب آمريكا رسيده و در مجله نظام پزشكي ايران نيز به ثبت رسيده است. كلسترول موجود در ميگو باعث افزايش كلسترول خون نمي شود و اصولا آن چه كه علت اصلي افزايش كلسترول خون است، اسيدهاي چرب اشباع به شمار مي روند.
ميگو مقدار قابل توجهي املاح ضروري به خصوص فسفر و آهن دارد كه به ويژه براي كودكان در حال رشد و زنان باردار بسيار مفيد است.
همانگونه كه قبلا" نيز اشاره شد غذاهاي دريايي به دليل اينكه بافت پيوندي كمتري به نسبت ساير غذاهاي گوشتي دارند. گوشت آنها نرم تر بوده و اين واقعيت به خصوص پس از پخت مشخص مي شود. به همين دليل غذاهاي دريايي و از جمله ميگو براي افراد مسن كه به دليل وضعيت دهان و دندان كمتر قادر به جويدن و هضم غذا هستند بسيار مفيد است.
در ارتباط با اندازه ،بر خلاف تصور عامه ميگوهاي درشت به دليل مسن بودن ميگو و سفت شدن عضلات آنها و به زبان ديگر پير شدن آنها در مقايسه با ميگوهاي كوچكتر، خوشمزه نيست و در ميگو نيز مانند ساير جانوران مثل مرغ، گاو و گوسفند نوع كوچكتر آن خوشمزه تر است، دليل اصلي تفاوت قيمت در ميگوهاي ريز و درشت درصد ضايعات آن است.
ميگوها در كل داراي چربي كمي مي باشند. اسيدهاي چرب امگا-3 كه از دسته اسيدهاي چرب غير اشباع بوده و براي سلامتي مفيد هستند، در ميگوها به وفور يافت مي شوند. اين دسته از اسيدهاي چرب مي توانند در كاهش خطر بيماريهاي قلبي مؤثر واقع شوند.اسيدهاي چرب امگا-3 همچنين اجزاي ضروري براي غشاي سلول مغز و بافت چشم است.
ميگو منبع غني از ويتامين هاي E,D,C,B12,B6,A و املاحي چون كلسيم، آهن، منيزيم،فسفر، پتاسيم، سديم،روي، مس، منگنز و سلنيوم است.علاوه بر اين كلسيم، روي، آهن، منيزيم و فسفر ميگو نسبت به ساير آبزيان بيشتر است.
انبار کردن :
ميگو محصولي فاسد شدني و بو گرفتني است . حمل و نقل مناسب و دماي مناسب الزاماتي هستند که کيفيت و رضايت مشتري از آن تبعيت مي کند . به محض برداشت ، اگر ميگو در مکاني با درجه حرارت پايين 18- درجه سانتيگراد (35 – 0 فارنهايت ) باشد رطوبت و نمناکي خود را حفظ مي کند . يک بسته ميگوي منجمد در بسته بندي اصلي مي تواند در دماي صفردرجه فارنهايت يا سردتر ،تا 18 ماه دوام بياورد .در يخچال هاي خانگي ،حداکثر مدت ذخيره سازي 3 ماه توصيه شده است .
براي ذخيره ي ميگوي يخ زدائي شده ، بهتر است که در يک سيستم پوشيده از يخ ، در مدت زمان حداکثر 2 تا 3 روز باشد . ميگو را در آب يا در تماس مستقيم با آن نگهداري نشود ،
زيرا بافت آن تغيير خواهد کرد و طعم و مواد مغذي ميگو از بين مي رود . ميگو را دوبار منجمد نشود زيرا کيفيت آن کاهش مي يابد .
يخ زدائي (ديفراست) :
بهترين راه براي يخ زدائي آسان ميگوهاي منجمد ، قرار دادن آن در دماي سرد( c 4-0 ) در مدت 24الي 48 ساعت مي باشد.
يک راه سريعتر جاري کردن آب سرد بر روي قسمتي از ميگو ها مي باشد .دو مشکل در استفاده از اين روش وجود دارد . اول اينکه آب بايد سرد باشد وگرم يا داغ نباشد، زيرا درجه حرارت گرم مي تواند ميگو را بپزد . دومين مشکل جاري شدن آب روي ميگو يا قراردادن آن در آب به مدت طولاني مي باشد که موجب مي شود که رنگ و همچنين طعم ،بو ومواد مغذي خود را از دست بدهد .
ميگوهائي که در بسته بندي منجمد مي شوند تحت دماي سرد( c 4- 0 ) بهتر يخ زدائي مي شود . اگر محصول پوست کنده و رگ گيري شده باشد سريع تر ازمحصول با پوست يخ زدائي مي شود .
پختن ميگو :
ميگو را خواه بخار دهيد ،بجوشانيد ،بريان کنيد ،در روغن سرخ کنيد يک غذاي مطلوب در امريکا مي باشد . اگر ميگو کوچک باشد يا حجم زيادي آب در درون خود داشته باشد سريعا پخته مي شود . ميگويي که کاملا پخته شده باشد ،شيرين ،آبدار ،مرطوب و نازک خواهد بود .متاسفانه تعدادي از مردم ميگو را دو بار مي پزند ، پس مانده ي آن سفت ، سخت و خشک مي شود . مدت زمان پخت ميگو به درستي بايد حساب شده و براي داشتن کيفيت مناسب در ويترين ها اهميت زيادي دارد . پخت ميگو درتوليد محصولات فرآوري شده باعث مطلوبيت رنگ ، پوست کني آسان ، آنزيم بري و آسان بودن مصرف مي شود.
گزارش مختصر بازديد از واحد ها توليدي با خدماتي مرتبط با موضوع پروژه :
بازديد از کارخانه بسته بندي و فرآوري ميگو
بر اساس هماهنگي هاي بعمل آمده در بازديد از مرکز بسته بندي و فرآوري ميگو به بررسي سيستم ها و دستگاهها و ماشين آلات موجود در کارخانه پرداختيم و سيستم مديريت و روش هاي تامين مواد اوليه را در کارخانه مورد ارزيابي قرار داديم ،
جنبه هاي ابتکاري بودن و خلاقيت به کار رفته شده :
ابتکار و نوآوري در کليه رشته ها مي تواند عامل پيشرفت و توسعه قرار گيرد در بخش صنعت و در بسته بندي آبزيان مانند ميگو استفاده از ايده هاي نو و نوآوري و خلاقيت مي تواند به عامل موفقيت تبديل شود ، طراحي هاي گرافيکي تبليغاتي يکي از عوامل پيشرفت و توسعه اقتصادي در کشور هاي صاحب سبک در صنعت ميباشد ، الگوبرداري از اين روشها براي معرفي کالا و محصولات مي تواند به عنوان يک ايده نو مورد استقيال قرار گيرد .