گزارش كارآموزي در شركت مترآب
دسته بندي :
فنی و مهندسی »
صنایع
گزارش كارآموزي در شركت مترآب در 28 صفحه ورد قابل ويرايش
آشنايي با مكان كارآموزي
شركت مترآب به بررسي طرحهاي توجيهي كارخانههاي كه به نوعي با آب در ارتباطند پرداخته مانند طرح توجيهي آبرساني به قشم يا طرح توجيهي ساختن كارخانجاتي مانند توليد پكيج، آبگرمكن و كولر آبي انجام دادن مميزي براي دادن انشعابات و طراحي ادوات فني براي كارخانهها پرداخته كه كارها در اين شركت بصورت پروژهاي ميباشد و بعد از اتمام پروژه ديگري در دست گرفته خواهد شد اين شركت براي گرفتن تسهيلات از بانكها با توجه به كار كردن روي طرحهاي توجيهي براي سرمايهگذاران تلاش ميكند و بدين ترتيب سعي در افزايش توليدات و پيشرفتهاي صنعتي كشور دارد.
تحليل اقتصادي
در اين فصل مبالغ ارزيابي تأسيسات موجود ، سرمايهگذاريهاي جديد، سرمايهگذاريهاي جايگزيني، هزينههاي نگهداري و تعميرات، درآمدهاي سرمايهائي و درآمدهاي جاري به همراه عوامل مؤثر شامل جمعيت، نوع و ميزان مصرف، ميزان توليد، زمان، تورم، كارمزد بانكي و . . . مورد مطالعه قرار ميگيرد.
1- زمان
بلحاظ ضرورت تعيين وضعيت تأمين آب شهر قشم از جانب كارفرماي محترم خواسته شده است كه يك گزارش تحليلي تا سال 1384 بصورت مجزا تهيه گردد. لذا دوره اين بررسي از سال 1378 الي 1384 خواهد بود.
2- هدف
با توجه به شرايط موجود براي جمعيت شهر قشم و شهركهاي جديد ايجاد شده و يا در دست ساختمان بطوريكه در فصلهاي گذشته اشاره گرديد تنها منابع توليد آب شيرين تا سال 1383 دستگاههاي آب شيرينكن هستند و پس از آن از طريق انتقال آب از سرزمين اصلي با اطمينان بيشتر نياز مصرفكنندگان آب در شهر قشم تأمين خواهد شد.
در حال حاضر توليد در حد 2000 متر مكعب در روز است و با تعميرات اساسي و نگهداري مناسب از دستگاههاي آب شيرين كن انتظار ميرود كه توليد تا سقف 5500 متر مكعب در روز برسد. وضعيت موجود شبكه توزيع حاكي از آن است كه اولاً حدود 2200 انشعاب را تحت پوشش دارد و ثانياً بعلت نقص فني در بعضي از لولهها، خصوصاً انشعبات، تلف آب در آن زياد است. از طرف ديگر شبكه بصورت مداوم مورد بهرهبرداري قرار نميگيرد و مدت بهرهبرداري كمتر از 8 ساعت در هفته است.
بنابراين در طول دوره با توجه به محدوديت توليد بايد سريعاً نسبت به بازسازي شبكه موجود حدود 10 كيلومتر و تعويض كليه انشعابات موجود اقدام اساسي بعمل آورد. با توجه به اين شرايط پيشبيني ميگردد كه كارفرماي محترم ظرف مدت 4 سال علاوه بر توسعة، وضعيت موجود را نيز بهبود بخشد.
3- تحليل و محاسبات
يك مدل رياضي كه روابط بين دادهها (مقاير توليد آب، جمعيت، الگوي مصرف، مقادير مصرف آب در كاربريهاي مختلف، ارزش فعلي تأسيسات، هزينههاي نگهداري و تعميرتات، هزينههاي بهرهبرداري، تورم، كارمزد بانكي و فرمولهاي رياضي و اقتصادي مرتبط و . . . ) تحليل ميكند، طراحي و بكار گرفته شده است.
براي آنكه مدل رياضي بتواند نتايج مطلوب بدست دهد. اطلاعات زير تحت عنوان دادهها تهيه و به رايانه منتقل شده است.
1- جمعيت شهر قشم براي سالهاي 78 الي 84 طبق اطلاعات دريافتي منظور شده است.
در اين مدل جمعيت مصرفكننده تحت پوشش شبكه توزيع و يا حمل بوسيله تانكر نيز درج شده است. تعدادي از مصرفكنندگان آب شيرين، ساكن شهر قشم نميباشند كه در جدول آنها نيز پيشبيني شده است جدول شماره 14.
2- مصرف سرانه در سال 78 برابر 77 ليتر بوده و با توجه به مطالب مندرج در بند 5 از فصل دوم و محدوديت توليد مقدار مصرف سرانه براي سالهاي 79،80،81 و 1382 مقدار 120،130،140،160 و براي سالهاي بعد 180 ليتر در روز براي هر نفر پيشبيني گرديده است. در جدول شماره 13 ميزان مصرف توسط شبكه توزيع، حمل با تانكر و همچنين پيشبيني آب بحساب نيامده نيز درج شده است.
بيان اين نكته ضروريست كه ميزان مصرف توسط شبكه توزيع بر حسب توسعه تعداد انشعابات سالانه اضافه شده و متناسباً از آمار حمل با تانكر كسر شده است، بطوريكه طبق برنامه از سال حمل آب با تانكر ناچيز و يا صفر ميگردد.
البته اين امر وقتي صادق خواهد بود كه تا آن تاريخ آب شهرهاي صنعتي و مسير راه خطر انتقال و همچنين روستاهاي مجاور از طريق خط انتقال تأمين گردد.
4- نتايج حاصله
نرم افزار تحليل اقتصادي با توجه به اطلاعات ورودي اعلام شده و همچنين اطلاعات ديگري كه بتدريج به آنها اشاره ميگردد. نتايج محاسبات را به شرح جدول شماره 14 ارائه ميدهد.
1-4- دادهها
در رديفهاي 1 الي 6 دادههاي اشاره شده را درج نموده است.
2-4- پيشبيني مصارف
با توجه به نسبت مقادير مصارف درج شده در جدول شماره. او مقدار مصرف و ميزان آب بحساب نيامده در رديفهاي 5 و 6 همچنين پيشبيني مقادير فروش آب شيرين براي انواع كاربريها براي سالهاي مختلف محاسبه و در رديفهاي 8 الي 11 درج شده است.
3-4- نرخ فرش
تعيين نرخ فروش آب ضمن آنكه به قيمت تمام شده آن بستگي دارد به نوع فعاليت و اهداف شركت آب و برق و تأسيسات قسمت كه يك واحد اقتصادي انتقاعي يا غيرانتفاعي باشد، نيز بستگي دارد. اگر فرض شود كه اين شركت يك واحد اقتصادي غير انتفاعي است. لذا بايد نرخ فروش آب نحوي باشد كه بتواند كليه هزينهها را تأمين نمايد.
بر اساس تحقيق بعمل آمده اين شركت بر طبق رويه ساير شركتهاي آب و فاضلاب براي مصارف مسكوني (كه در سال 77 برابر 75 درصد تولد بوده است) تا ميزان نزديك به 85 درصد به مصارف مسكوني يارانه پرداخت نموده است و در سال 79 اين مقدار به 89 درصد افزايش يافته است.
روش افزايش نرخ آب بها براي واحدهاي غير مسكوني در حال حاضر هر سه ماه 10 درصد است. كه متوسط سالانه آن برابر 6/27 درصد نسبت به نرخ ابتداي سال ميگردد.
در اين مدل با توجه به تعرفه پيشنهادي براي سال 79 افزايش نرخ واحدهاي غيرمسكوني برابر 10 درصد در نظر گرفته شده است.
در مورد مصارف مسكوني براي حرف بخشي از يارانه از سال 79 به بعد سالانه 24 درصد افزايش نرخ منظور شده است.
قيمت تمام شده براي بهرهبرداري و نگهداري كه ميبايستي از طريق فروش آب عمدتاً تأمين گردد در رديف 41 همين جدول محاسبه شده. قيمت تمام شده يك متر مكعب آب براي سال 78 مبلغ 18705 ريال و براي سالهاي بعد به ترتيب 15888، 17963، 16033، 15775، 14799، 9789 ريال برآورده شده است.
بطوريكه در رديف شماره 28 ديده ميشود متوسط نرخ فروش (متوسط درآمد آب بها) نستب به قيمت تمام شده(در رديف 40) براي سالهاي 78 تا 82 بسيار كم بوده و بتدريج افزايش مييابد. اين نسبتها براي سالهاي 78 تا 84 برابر 19/0 ، 27/0، 42/0، 58/0، 58/0، 16/1، 06/2 است.
بطوريكه در نمودار صفحه شماره 51 ديده ميشود مقادير كسر درآمد نسبت به هزينه تا سالهائي كه آب شيرين كنها منبع تامين آب هستند، زياد ميباشد. ولي از سال 1384 كه از آب سطحي استفاده ميشود اين نسبت كم ميشود، و روند افزايش تعرفه آب بها بنحوي است كه بعد از چند سال ديگر طبق نمودار صفحه 51 درآمد و هزينه سربسر خواهد شد. مقادير كسري قبل از سال 1384 از محل مازاد منابع سرمايهاي تامين ميشود.
بعلت كم بودن تعرفه آب بها و با احتساب منابع در چند سال اول كم بود نقدينگي وجود خواهد داشت كه براي تأمين اين كمبود مبلغي نزديك به 900 ميليون ريال اعتبار خارج از مقدورات شركت نياز است.
براي جبران (يا بازپرداخت اعتبار اشاره شده) مبالغ افزيش درآمد سال 82 به بعد و علاوه بر آن كاهش شديد هزينهها از سال 84 به بعد (بعلت عدم استفاده از آب شيرين كنها) كافي ميباشد.
با توجه به توضيحات فوق مبالغ پيشنهادي نرخ آب بها در رديفهاي 19 الي 22 بر اساس اينكه دستگاه بهره برداري يك واحد اقتصادي غيرانتفافي است و ضريب افزايش نرخ آب بها (24/1 و 1/1) ميباشد، محاسبه و درج شده است.
4-4- نرخ آبونمان
آبونمان براي تأمين هزينههاي ثابت نگهداري و بهرهبرداري كه شامل استهلاك حقوق و دستمزد ماشينآلات و . . . است براي هر انشعاب بتناسب قطر آن تعيين ميشود. چون آبونمان فعلي نسبت به هزينههاي ثابت مذكور مبلغ بسيار ناچيزي است. چنانچه بخواهيم اين هزينهها را از طريق آبونمان تأمين كنيم مبلغ آبونمان بسيار زياد خواهد شد. و اين امر براي شهروندان در شرايط حاضر قابل پذيرش نخواهد بود. بنابراين مبالغ آبونمان براي هر انشعاب در هر ماه بنحو محاسبه شده است كه افزايش نرخ آببها از حد معقول بيشتر نگردد.
مبلغ آبونمان در سال 78 برابر 6500 ريال در ماه است و براي سالهاي بعد افزايش آن 24 درصد در نظر گرفته شده است.
اين مبالغ براي انشعاب بصر 5/0 اينچ است و براي قطرهاي 75/0، 00/1 و 5/1 و 2 اينچ به ترتيب 2، 4 و 9 و 16 برابر آبونمان 5/0 اينچ تعيين ميگردد.
مكانيابي
تعيين محل احداث كارخانه يكي از مهمترين مراحل از پروژه احداث يك واحد صنعتي ميباشد و كمتوجهي و بيتوجهي به آن ميتواند در كوتاه مدت و بلندمدت خسارتهاي جبران ناپذيري را وارد سازد.
همانطوريكه ميدانيم پارامترهاي مختلفي در اقتصادي بودن و تعيين استقرار كارخانه دخيل هستند كه هر يك از درجة اهميت ويژة خود برخوردار هستند.
در اين پروژه مكان يابي در دو مرحله كشوري و استاني صورت گرفته است. فاكتورهائي كه براي مكان پابي كارخانه توليد پكيج در نظر گرفته شده اند با توجه به نوع محصول به ترتيب اهميت عبارتند از:
1- ميزان انشعاب گاز
با توجه به مشكلات حمل و نقل و هزينههاي آن (علي الخصوص كالاي مورد نشر بسيار با اهميت خواهد بود كه قسمت عمدة كالا در سطح استان مربوطه به فروش برسد براي رسيدن به اين هدف تعداد انشعابها به عنوان معياري براي ميزان تقاضا مناسب بنظر ميرسد.
2- گستردگي وجد راههاي ارتباطي استاني
وجود اين فاكتور مهم ميتواند در بوجود آوردن هم توزيع و هم چنين هزينههاي حمل و نقل مؤثر باشد. با توجه به اينكه راههاي ارتباطي در داخل استان ميتواند انواع مختلف مثل راه آهن، فرودگاهها و راههاي زميني داشته باشد و اينكه راههاي هوائي و راه آهن براي حمل كالا در داخل استان بصرفه نيستند فقط راههاي زميني بررسي شدهاند و با توجه به اينكه كه انواع راههاي زميني از نظر سرعت حلم- ميزان جريان- حجم ترافيك با يكديگر تفاوتهاي اساسي دارند به هر كدام از آنها امتياز ويژهاي داد ه شده است به صورت زير:
آزاد راه(20) - بزرگراه (10) - عريض (5) - معمولي(4) - عريض فرعي (3) - فرعي درجه 1(2) - فرعي درجه 2(1) و امتياز هر استان با وجه به دارا بودن تعداد اين راهها محاسبه شدهاند.
3- نزديكي به مراكز توليد مواد اوليه
عمده مواد اوليه مورد استفاده در توليد پكيج ديگ شوفاژ انواع ورقهاي آهن ميباشد كه به هر استان با توجه به مراكز توليد و اين مواد چه در داخل و چه در خارج كشور امتياز داده شده است.
4- ميزان توليد محصول در استان
اين فاكتور به عنوان عاملي منفي در نظر گرفته شده است چرا كه وجود رقباي با سابقه در داخل استان يك عامل نامطلوب براي ورد به بازار ميباشد.
5- درصد ارزش افزوده صنايع استان
اين پارامتر ميتواند معياري براي ويژگياستان از لحاظ مزيتهاي اقتصادي بطور متوسط براي سرمايهگذار باشد.
6- شرابط آب و هوائي
اگر چه عمده مصرف كنندگان ديگ شوفاژ از آن براي استفاده از آب گرم مصرفي و تأسيسات حرارتي استفاده ميكند. در هر حال وسيلهاي حرارتي است و در مناطق سرد بيشتر مورد استفاده ميباشد. با توجه به اين موضوع متوسط دماي مركز استان به عنوان معيار در نظر گرفته شده و براي هر استان با توجه به اين معيار امتياز داده شده است.
7- اولويت توسعة منطقهاي
يكي از جنبهها ملاحظات مهم در برقراري مشوقهاي صنعتي حمايت و پشتيباني از توسعة صنعتي مناطق توسعه نيافته ميباشد از آنجا كه توسعه نيافتگي مناطق مختلف متفاوت است ميزان حمايت نيز متفاوت ميباشد با توجه به اينكه وزارت صنايع براي منطاق مختلف سه اولويت توسعة منطقهاي در نظر گرفته شده است تعداد مناطق از هر يك 3، براي منطقه 2، امتياز 2، و براي منطقه 3، امتياز 1 در نظر گرفته شده است.