مقاله بررسی نقش و اهمیت فرآیند آموزش و بهسازی منابع انسانی در ادامه حیات هر سازمان یا مؤسسه
دسته بندي :
علوم انسانی »
روانشناسی و علوم تربیتی
مقاله بررسي نقش و اهميت فرآيند آموزش و بهسازي منابع انساني در ادامه حيات هر سازمان يا مؤسسه در 9 صفحه ورد قابل ويرايش
مقدمه:
روند مستمر و مداوم تغيير و تحول در شئون مختلف حيات اجتماعي و پيشرفتهاي شگرف و عميق علوم و فنون گوناگون در جامعه موجبات تحول و تغيير ساختارهاي سازماني را از اشكال سنتي بسوي ساختارهاي پيچيده تر و تخصصي تر فراهم آورده است. چنانكه مي توان گفت تغيير شتابنده، مهمترين خصيصه قرن حاضر است كه سازمانها موسسات بعنوان پديدهاي جدا ناشدني از خويش با آن روبرو هستند. در چنين شرايطي ( شرايط تغيير ) اگر سازمانها و مؤسسات نتوانند خود را به گونهاي سازنده و تناسب با اين تغيير همگام كنند قرباني آن خواهند شد. اگر نتوانيم دنياي اطراف خود را شكل دهيم شلاق طبيعت برما فرود خواهد آمد و نيروهاي محيطي ما را در خود حل خواهد كرد و ما تنها از طريق اتخاذ موانعي فراكنشي در اين باره خواهيم توانست چرخه و آثار آنرا پيش بيني و حتي كنترل كنيم و در خدمت خود قرار دهيم، در اين راستا لازم است منابع و اقدامات لازم شناسايي و در يك مدل علمي متناسب برنامه ريزي شود. بهسازي منابع انساني در اين زمينه راهبرد اصلي تلقي ميشود. در محيط بسيار متغير امروزي سرمايه انساني، سرمايه اي گرسنگ و داراي نقش اساسي است و آموزش بعنوان تنها عامل ايجاد و توسعه آن « لاسلحه اي رقابتي » محسوب مي شود. استفاده صحيح از اين اسلحه و به تبع آن برنده شدن در رقابت، مستلزم توسعه شناخت، تحليل، مقهوم سازي و طراحي و باز مهندسي مسترم و مستر قيانه است. نيروي انساني امروزه بعنوان عامل استراتژيك مطرح است. دليل اين امر در يك سطح كلي. تغييراتي است كه با شتاب فزاينده حادث مي شود و آموزش و بهسازي منابع انساني اقدامي راهبردي است كه در سطح فردي باعث ارزشمندي فد، در سطح سازماني باعث بهبود و توسعه سازمان و در سطح ملي و حتي فرا ملي منجر به افزايش بهرهوري و نتايج بترتيب بعدي ميشود، پس مي توان گفت: در فلرني آموزش منابع انساني يكي از اقدامات زير بنايي است كه منجر به كارآمدي سازمان ميشود، و از طرف ديگر شناخت و تحليل اثر بخش نيازهاي آموزشي پيشنياز يك سيستم آموزشي موفق است. تعيين نيازهاي آموزشي اولين گام برنامه ريزي آموزشي كاركنان و در واقع نخسيتن عامل ايجاد تضمين اثر بخشي كاركرد آموزشي و بهسازي است كه اكر براستي انجام شود مبناي عيني تر باري برنامهريزي بعنوان نقشه اثر بخشي و تبعاً.
نتيجه اينكه تعيين نيازهاي آموزشي نقطه آغاز هر نوع آموزشي است كه با توجه به نقش و تأثيري كه در اثر بخشي و نيز فراهم آوردن مبنايي براي ارزيابي و تصميمگيري در زمينههاي مختلف آموزشي دارد ميتوان همسو با راملد ( 1987 ) گفت: « هيچ وظيفهاي مهمتر از آن ( نياز سنجي ) در فرآيند آموزش و بهسازي وجود ندارد».
·تعاريف واژه ها و اصطلاحات كليدي موجود در پروژه:
نياز: نياز عمدتاًچيزي است كه براي ارضاء و تحقق يك هدف قابل دسترس، ضروري يا مفيد است؟
نياز آموزشي: نيازهايي است كه در حوزههاي مهارتي و نگرش مطرح مي شوند و از طريق آموزش قابل رفع است.
نيازسنجي آموزشي:
نيازسنجي آموزشي عبارتست از شناسايي نيازها و درجهبندي آنها به ترتيب اولويت و انتخاب نيازهايي كه بايد كاهش يافته و يا حذف گردد. به عبارتي نيازسنجي به يك فرآيند يا جريان اشاره دارد كه نتيجه آن عبارتست از مجموعهاي از نيازها كه بر اساس اولويت تنظيم شدهاند و بايد براي كاهش يا برطرف كردن ان اقدام اساسي صورت پذيرد.
آموزش و بهسازي منابع انساني:
عبارتست از : مجموعه كنشهاي هدفمند، از پيش تعيين شده و طرحريزي شده كه با هدف افزايش رفاه و اثر بخشي فرد و سازمان، بطور مداوم و نظامند و به بهوبد و ارتقاي سطح دانش، مهارت و نگرشهاي معطوف به بهبود عملكرد شغلي حال و آينده كاركنان ميپردازد.
دانش:
عبارتستس از پيكره و ساختار شناختي لازم براي انجام كار.
مهارت:
توانايي و تسلط انجام وظايف شغلي و كاري بطور دقيق و براحتي نگرش:
عبارتست از طرز تفكر و طرز تلقي و عواطف و احساسات افراد درباره افراد، مفاهيم و اشياء.
جامعه آماري پروژه:
جامعه آماري پروژه شامل كليبر مشاغل موجود در شركت آذين خودرو ميباشد.
حجم نمونه: حجم نمونه و جامعه در اين پروژه برابر است و روش اجراي پروژه روش سرشماري ميباشد.